zadar dalmacija

Izlet v Zadar

Zadar je mesto ob Jadranskem morju, ki je mesto izjemne lepote in zgodovine. Zadar pa ni samo pristaniško mesto, temveč je pomembno turistično mesto.

Ima zelo pestro zgodovino, saj prve sledi segajo že v staro kameno dobo. Kasneje pa v Ilirsko obdobje, ko je mesto z nazivom Jadera, nastalo že v 9 stoletju pred.n.št. Po prvih začetkih mesta se je Zadar skozi različna obdobja razvijal in sedaj je zelo znano mesto na Hrvaškem in ob Jadranskem morju.

Mesto Zadar je vsekakor vredno obiska turistov in popotnikov. Uživate lahko pri ogledu zgodovinskega jedra mesta kakor tudi pri “morskih orglah”, ki so zagovoto največji hit med turisti in obiskovalci. Morske orgle so eksperimentalno glasbilo, hkrati pa so arhitekturni objekt. Delujejo na način, da morski valovi v ceveh, ki so pod marmornatimi stopnicami, ustvarjajo zračni tlak, ki v ceveh proizvaja harmonično urejene tone. 

Za leto 2016 je bil Zadar izbran za najboljšo Evropsko destinacijo oz. “Best European Destination2016«

Najbolj poznane zgradbe v Zadru so cerkev Sv. Donata, ki je kot simbol Zadra, katedrala v Sv. Stošije, ki je največja cerkev v Dalmaciji, Morske orgle, ki so edinstvene na svetu in že omenjene zgoraj, ter fantastična atrakcija – plato »Pozdrav soncu«

Iz Zadra so vzpostavljene odlične povezave na bližnje otoke (Pag, Pašman, Murter in druge), kot tudi nacionalne park Slapovi Krke, nacionalni park Kornati in Paklenica.

zadar pozdrav soncu