Betina in njena zgodba

Betina – štejejo jo za enega od najlepših mest na Jadranu in to  zaradi svojega položaja in ohranjene arhitekture.

novi trg Betina

Zanimivo je, da naj bi ime Betina izviralo iz keltske besede »bet«, kar bi v prevodu pomenilo usta. Betinska luka, ki ščiti ladje pred vsemi vetrovi ima namreč obliko ust.

Zaradi tega in tudi zaradi plodnega betinskega polja (Poje) so Betino skozi zgodovino poimenovali tudi kot »usta šibenskega kraja«.

Na betinskem polju so pogosti pojavi tudi podtalne vode, tako da je na tem plodnem polju nastalo veliko vodnjakov, ki so prebivalstvo Betine oskrbovali s pitno vodo.

Zgodovinsko je bil Otok Murter naseljen od starih Ilirov ter vladavine Rima. To dokazujejo ostanki rimskega naselja Colentum med naseljem Betina in Murter.

Riva v Betini
pristanišče

Poglejte si Betina Murter slike

pogled od daleč Betina

Ladjedelnice so v Betini že od leta 1740, kar pomeni, da gradnja lesenih ladij traja že več kot 270 let. Zaradi zgodovinskih okoliščin jo neuradno štejejo in ji priznavajo status jadranskega centra lesenega ladjedelništva. V preteklosti je Betina imela tudi 27 manjših ladjedelnic in 5 kovačij.

Ladje, grajene iz lesa so nekaj popolnoma drugega kot ladje, grajene iz umetnih materialov. Vsaka lesena ladja, zgrajena v Betini ima svojo zgodbo, ki se prične že z izborom lesa, ki je za posamezni del lesene ladje skrbno izbran.

Eden od tradicionalnih dogodkov je Mala šola ladjedelništva (brodogradnje). Šolo organizira Turistična skupnost Betina v okviru dogodkov, ki se izvajajo v Muzeju ladjedelništva. Mala šola je namenjena otrokom s ciljem, da se ne pozabi na to in da se oživi tradicija. V šoli se otroci naučijo izgraditi maketo tradicionalne betinske gajete.

decek na trgu
ladjedelnica
tradicionalna Betina ladja

Zanimivo je, da proizvajalec iz Solina pri Splitu, podjetje Certus d.o.o. izdeluje in prodaja male barke. Ena od bolje prodajanih bark je model Betina 700. Navedena barka namreč s svojimi linijami trupa ne skriva svojih korenin iz Otoka Murter in Betine. Barka je sicer izdelana iz plasti smole in tkanine in je izgrajena trdno. Poznavalci pravijo, da je plovba po Jadranu z njo varna, kljub temu, da je dolžina trupa dolga samo 705 centimetrov.

Betina – aktivnosti (izleti, kolesarjenje)

Kolesarjenje

Kolesarjenje po otoku Murter in Vodicah.

Izleti

Odpravite se na izlet in si oglejte te zanimivosti.