Vodice, dobrodošli

Vodice vam nudijo vse – neizmerno lepoto Dalmacije, bistrino jadranskega morja, šumenje valov in vonj borovih gozdičkov na plažah in prelepih zalivih. Nahajajo se ob morju v širokem zalivu in slovijo po svoji živahnosti in bogati turistični ponudbi.

Vse to bo zelo pozitivno vplivalo na vaše telo in dušo. Ko enkrat pridete v Vodice se boste stalno vračali zato, ker so posebne in neponovljive – so vaša idealna lokacija za dopust.

Vodice so bile naseljene že v rimskih časih, ko so se imenovale Araus ali Arausa Antonina. Danes je mesto z okolico bogato z vodo in od tod tudi ime – Vodice. Tako so dobile ime po izvirih vode in se tudi razvile zaradi vodnjakov. Zaradi naravne danosti so do konca 19. stoletja Vodice celo izvažale pitno vodo.

Zvečer v Vodice
Trg v Vodice

Turistični kraj

Vodice so izredno priljubljen kraj  turistov iz vse Evrope, ki si želijo družinski dopust na Hrvaškem v Dalmaciji. Vsem turistom in gostom, ki v Vodicah želijo preživeti aktiven dopust. Vodice ponujajo obilo zanimivih lokacij za ogledovanje, dopust in zabavo.

S prihodom v Vodice se boste navdušili z živahnim pejsažem, peščenimi plažami in z bogato turistično ponudbo, ki zajema kulturo, zabavo in okusno gastronomijo.

Vodice kot turistični kraj so prejemnik nagrade Turistični cvet, ki jo prejmejo kraji s še posebej privlačno turistično ponudbo. Strokovna žirija za tekmovanje riv (riva pomeni morska obala s sprehajališčem) je za Vodice ocenila, da se »Na vodiški rivi najbolje živi«.

Glavna riva Vodice
Plaža v Vodice

Imejte aktiven dopust

Vodice bodo tudi vsem tistim, ki hrepenijo po avanturi, nudile nepozabne trenutke. Tu lahko turisti in popotniki najdejo nekaj zase – od potapljanja do adrenalinske vožnje z gliserjem. Vodice nudijo tudi kaj bolj mirnega kot naprimer nočna plovba z leseno jadrnico kjer lahko uživate v opazovanju morskega arhipelaga.

Če imate radi šport, boste lahko uživali v različnih dejavnostih, kot so odbojka, nogomet, košarka, kolesarjenje, potapljanje, fitnes v morju. Lahko pa tudi najamete kanuje ali vodne skuterje. V večernih urah boste uživali v sprehodu ob obali.

Obvezno morate poskusiti specialitete tega območja v eni od številnih restavracij (ribe, pripravljene na vse različne načine, morske sadeže, oljčno olje, kroštule, vino …).

Obvezno obiskati v Vodicah

Mesto Vodice je zelo ponosno na svojo zgodovino in tradicijo. Turisti, ki so željni zgodovinskih znamenitosti lahko obiščejo številne spomenike, ki pripovedujejo zgodbo o preteklosti mesta. Tako ne smete zamuditi:

Čorićev stolp

V mestu Vodice izstopa Ćorićev stolp, ki ga je zgradila družina Fondra iz Šibenika leta 1646. Življenjski prostori in obrambne zmogljivosti so obogatene z visokimi zidovi za obrambo, saj je bil stolp zgrajen v burnih časih.

Kamen, s katerim je bil grajen, je bil pripeljan z otoka  Brača. V današnjih dneh se na dvorišču pogosto organizirajo kino projekcije.

Stolp v Vodice

Rimska cisterna

Od centra Vodic proti notranjosti se nahaja Rimska cisterna in sicer na podnožju hriba, na katerem je bilo umeščeno naselje »Arauzona«. Cisterna je »kaptaža ali naravni zbiralnik« za zbiranje deževnice. Prebivalci tega starodavnega mesta so ta naravni zbiralnik delno pokrili ter pustili nekaj odprtin za pritok sveže vode – deževnice.

Ta cisterna je še danes polna vode in je namenjena za pitje vode živalim ter zalivanju bližnjih nasadov oljk.

Rimsko cisterno imenujejo tudi »Ograđenica«, ker je ograjena. Predvideva se, da je bila izgrajena tokom  1. oz. 2 stoletja v času rimske oblasti. Narejena je na mestu, kjer je bila naravni pogoj za zbiranje deževnice. Cisterna je služila kot dodatni vir vode naselju na hribu, ki se imenuje Velika Mrdakovica. Prav tako predvidevajo, da bi lahko ta cisterna služila tudi rimski vili rustiki, ki je še neodkrita in je v bližini te cisterne.

Navedeno mesto v današnjem času služi za prireditev vodičke Bakanalije.

  Poglej galerijo

Velika Mrdakovica

Od Rimske cisterne se pot nadaljuje s srednje blagim vzponom po cesti proti vrhu hriba. Proti koncu vzpona je na desni strani locirana Nekropola (necropolis – mesto mrtvih, pokopališče) Velike Mrdakovice. V času arheoloških izkopavanj so na tem mestu našli okoli 140 večinoma rimskih grobov.

Med izkopaninami so našli razne predmete (krožnike, skodelice, vrče), med drugim pa tudi enega od 18-stih na vsem svetu najdenih »stekleni pužoliki riton« ali »glass snail-like rhyton«. Nekropola se je koristila od 7. do 4. stoletja pred našim štetjem.

Iz področja, kjer je Nekropola, se je potrebno dvigniti v hrib še približno 200 metrov, kjer so ostanki Liburnsko – rimskega naselja na Veliki Mrdakovici (nadmorska višina hriba je 142 metrov). Področje je zelo lepo urejeno, tabla pred vhodom do naselja pa nakazuje, da je tudi Evropska skupnost sofinancirala te arheološke raziskave v sodelovanju s Kulturnim ministrstvom Republike Hrvaške.

Po najdbah in položaju naselja ga mnogi primerjajo z antičnim naseljem Arauzona, katerega je opisoval Plinij (rimski pisec, učenjak in častnik) v svojih potopisih. In res, na podlagi arheoloških izkopanin, ki obsegajo bogate najdbe raznih metalnih predmetov, nakita, starega denarja, ostankov stekla in keramike, strokovnjaki z veliko gotovostjo trdijo, da tudi je tako.

Pravijo, da je to področje najvrednejše takšno arheološko najdišče na področju celotnega rimskega cesarstva. Vse najdeno je hranjeno v Mestnem muzeju v Šibeniku.

Naselje izvira iz 7. stoletja pred našim štetjem pa do 2 stoletja. Na vrhu naselja, predvidevajo, da se je nahajala akropola – središčni in najelitnejši del naselja. Od tukaj sega fantastičen pogled na planinski Velebit, pa vse do zadnjih otokov šibenskega arhipelaga, Vodic, Srime, Jadrije.

  Poglej galerijo

Cekvica Sveti Ilije Proroka

Pri podnožju Velike Mrkadovice se nahaja renovirana in lepo ohranjena cerkvica. Okoli cerkvice rastejo gosti bori, tako je prijetno hladno v njeni okolici.

Postavljena je leta 1298  in so jo kasneje, leta 1493, posvetili Svetemu Iliju Proroku. Cerkvica je ograjena z zidano ograjo, maša v cerkvici pa je samo 1 x letno in to 20. avgusta.

Cerkvica Vodice

Prižba

V Vodicah in okolici najdete veliko arheoloških najdišč. Eno od teh se nahaja v Srimi.

Iz Srima vodi lepa kolesarska pot v notranjost srimskega polja do Prižbe. Na cilju te krajše poti se nahajajo obnovljeni in konzervirani temelji dvodelne bazilike »cerkve dvojčkov«.  

Prižba slovi kot atraktivna lokalna arheološka znamenitosti Vodice. Zgradba je zgrajena v obdobju zgodnjega srednjega veka in sicer konec 5. in začetka 6. stoletja. Jasno sta vidna dva skoraj identična dela cerkve, ki sta na severnem in južnem delu. Zanimvo pa je, da ima cerkev samo en skupni vhod. Po ogledu si lahko odpočijte v hladovini mogočnih borov ali v prostorni kameni ogradi, kot so delali v preteklosti tu živeči domačini.

Pri Vodicah Prižba
Prižba pri Vodice

Okit

Na hribu Okit blizu Vodic so stari vodičani  v letih od 1590 do 1660 zgradili cerkev v čast Marije Karmel. Cerkev je bila v preteklosti večkrat dograjena. Leta 1942 so italijanski vojaki cerkev porušili, a je kasneje vse do leta 1967 niso pustili ponovno zgraditi.

Tako so jo leta 1967 zgradili, a je bila tokom vojne na Hrvaškem leta 1991 ponovno porušena. Po vojni so cerkev ponovno obnovili.

Okit pri Vodice

Celodnevni užitki na plažah

Značilne plaže v Vodicah, Srimi in okoliških krajih so idealne za družine in dopustnike, ki imajo radi  urejene, varne in čiste plaže.

Dopust na plaži Vodice
Kamnita plaža Vodice

Srima

Srima je malo turistično mesto, ki se nadaljuje iz Vodic na južni strani. Zaradi povezanosti Vodic in Srime je težko določiti mejo med njima.

Mesto Srima je zelo privlačno zaradi svojih peščenih plaž, kristalno čistega morja in zelo kvalitetnim možnostim nastanitve. Srima je idealna za turiste in obiskovalce, ki si želijo miren letni dopust, če pa želite več poletnih aktivnosti, pa se lahko odpravijo v bližnje Vodice, kjer imajo na razpolago obilo zabavnih in rekreacijskih aktivnosti.

Srima je obstajala že v srednjem veku, vendar so prebivalci zaradi vdorov Turkov pobegnili na bližnji otok Prvić in tam izgradili mesto Šepurine. Po koncu 17. stoletja, so se z umikom Turkov prebivalci vrnili nazaj v mesto.

Če boste izbrali plažo Srima za sončenje in kopanje, boste navdušeni, saj so jo pred kratkim uredili. Plaža je bila nagrajena z Modro zastavo. Plaža Srima je oskrbljena s tuši, sanitarijami, klopmi in razsvetljavo, otrokom nudi peskovnike, odrasle pa bo razveselil prostor za sončenje. V bližini se nahaja borov gozdiček za tiste, ki imajo raje senco. Okrepčate se lahko v obilici raznih restavracij in  barov na plaži.

S plaže Srima se razprostira pogled na Vodice in otoka Zlarin in Prvić.

Urejena plaža Srima
Čisto morje v Srima
peščena plaža Vodice