Murter je otok, ki s svojimi štirimi naselji nudi celovitost naravne, kulturne in tradicionalne značilnosti. Toliko lepote samo na enem otoku z naselji:

– Betina – velja zaradi svoje lege in arhitekture za eno najlepših na Jadranu,
– Murter – kot ribiško naselje je največje in najstarejše na otoku,
– Jezera – nahaja se na jugozahodnem delu otoka, njegovo ime pa izhaja iz številnih malih jezer ki nastanejo ob močnih deževjih,
– Tisno – del naselja se nahaja na otoku, drugi del pa na celini. Povezano pa je z dvižnim mostom, ki hkrati povezuje Otok Murter s celino.

Uvod

Otok Murter je eden od 1185 otokov v Republiki Hrvatski in je tudi ime enega naselja na istem otoku. Murter je sinonim za naravne lepote in eden od najlepših delov Hrvatske in Evrope pa tudi planeta Zemlja. Otok Murter je poseben tudi zato, ker ima tudi svoje lastno morje – Murtersko morje.

Površina otoka meri 17 kvadratnih kilometrov. Nahaja se na severozahoda šibenškega arhipelaga in je od kopnega oddaljen vsega 16 metrov. Na najožjem delu med otokom Murter in kopnim, v mestu Tisno, je zgrajen dvižni most, ki otočane združuje s kopnim, vzdignjen po omogoča prehod plovilom. Na otoku so zgrajena pristanišča, luke, marine, tako so domačini na otoku in kopnem povezani s celim svetom.

Murtersko morje

Je največji morski prostor med šibenskim in zadarskih arhipelagom. Površina je cca 210 kvadratnih kilometrov, največja globina pa 94 metrov. Čeprav se s svojo veličino šteje kot majhno, se ga ne sme podcenjevati. Izpostavljeno je močnim vetrovom in hitrim spremembam vetrov ter močnim morskim tokovom. Navtiki in pomorci morajo tako biti v njegovih vodah stalno pazljivi.

pogled iz hriba Murter
čisto morje v murteru

Zgodovina otoka

Po tem, ko je ustvaril Svet, je vsakemu narodu podaril del zemeljske krogle, a Hrvatom je prepustil delček kopnega in morja, katerega je namenil sam sebi. Nagnil se je Bog nad tem čarobnim delom sveta, ter diamante potresel ob hrvaški morski obali. Točno po sredini, tik ob obali je ostal prekrasen dragulj – Otok otokov, obkrožen s številčnimi otoki in manjšimi otočki neobičajnega videza in neizmerne lepote. To za otok Murter pravi legenda.

Hrvati so se na otok naselili po svojem prihodu v Dalmacijo, po tem, ko so skozi zgodovino tu živeli antični narodi, ki so za seboj pustili sledove po otoku: zgradbe, grobove, zidove.  Prvi naselji na otoku Murter sta bili Veliko Selo in Jezera, nekoliko kasneje pa sta nastala še Betina in Tisno.

slika ladje v murter
zgodovina na otok murter

Ime otoka Murter

Otok Murter je tekom svoje dolge zgodovine menjal svoje ime. Kako se je otok imenoval v času, ko je na njemu živelo ilirsko pleme Liburna, se ne ve. Z imenom Scardon ga je v 1. In 2. stoletju imenoval grški filozof, matematik in astronom Ptolomej. Naslednjih 500 let o otoku ni nobenih zgodovinskih dejstev. Šele v 7. stoletju se otok poimenuje Celentum. Nato se je otok skozi zgodovino imenoval Srimac, Mortar, Mortaro, Mortura.

Ime Murter za otok kot tudi naselje se prvič pojavlja leta 1648, tako d so bila v 17 in 18 stoletju v uporabi imena Srimač in Murter. Od konca 18. stoletja do danes pa se uporablja samo ime Murter. Po otoku Murter kasneje dobi ime tudi naselje Veliko Selo, glede na to, da je dosti otokov že bilo tako poimenovano.

pogled iz Murter na Kornati

Otočne Murter tradicije

Skrbni domačini otoka so se zelo dobro zavedali in znali ohraniti ta svoj del zemeljskega raja in ga oplemenititi. Poleg podobnosti, je vsako otočno naselje s svojim zgledom in tradicijo slika za sebe.

Tišnjani: pridni kmetovalci, poznani so po svojih kočijah (karoca) in vozovih (karima), ki so jih vlekli konji in osli, obdelovali so svoja polja, vinograde in maslinjake na kopnem v bližini otoka.

Jezerani: naselili so se blizu dveh malih jezer na jugovzhodu otoka, se nato spustili do skritega zaliva, obvladali morje in postali priznani mornarji, ribiči in potapljači.

Betinjani: so na izpostavljenem rtu na severni strani otoka naredili številne ladjedelnice in pridne roke izdelovalcev ladij (kalafati) so izgradile daleč naokoli poznate »drvene leute, gajete in kaiće«

Murterini: zavzeli so veliki zaliv na zahodni strani otoka in kraljevske Kornate. Izgradili so dolge t.i. suhozide in ograje in tu zasadili maslinjake ter poslati poznani pridelovalci maslin in maslinovega olja ter ribiči.

pristanišče Murter
pogled na Sv. Rok  Murter
dvižni most Tisno murter

Murter skozi stoletja

Skozi dolgo in burno preteklost so se stanovalci otoka Murter prilagajali okoliščinam, nastalim zaradi vojn, bolezni, ekonomskih sprememb ter gospodarskega vzpona in razvoja. Iliri in Rimljani, ki so v preteklosti živeli na otoku, so za seboj pustili sledove svoje prisotnosti.

Skozi zgodovino so bile prisotne stalne spremembe glede načina preživetja. Živinorejci in kmetovalci, ki so se naselili na otok, so kasneje postali mornari zaradi prekomorskega lastništva otokov na Kornatih. Zaradi navedenega postanejo tudi graditelji čolnom in bark. Barke jim celih 200 let služijo predvsem kot prevozno sredstvo, konec 19. stoletja, ko so se življenjski pogoji spremenili, pa se osredotočijo na vinogradništvo in ribolov. Kasneje prihajajo novi izzivi, povezani z razvojem industrijske revolucije, gradijo se namreč ceste in železnice. Prične se razmišljati o turizmu, ki je bil pred tem »tabu« tema. Na otoku so izgrajene moderne cestne povezave, trgovine, avtokampi in marine. Otoki na Kornatih, katere lastniki so prebivalci Murtera, ki v preteklosti niso imeli velike vrednosti, postanejo neprecenljiva vrednost. Vse tisto, kar je v preteklosti bila neke vrste nepotrebna skrb, postane atrakcija.

V preteklosti puste peščene plaže postanejo atraktivne plaže. Oddaljeni in mistični Kornati preko noči postanejo odkriti in eden od najlepših ekološko ohranjenih na našem planetu Zemlja.

slika Tisno
sončni zahod Murter
Stari Murter - Sv. Roko

Skrivnosti morja in kamnov

Tukaj je med polji in kamnitimi zidovi ohranjena vsa lepota, ki jo lahko opazimo: bori, ciprese, rožmarin, lavanda, planika in druge mediteranske rastline, drevesa, grmovje in trave, katerih vonjave se širijo po celem otoku, predvsem poleti in jeseni.

Na skrbno urejenih vrtovih rastejo masline, smokve, vinska trta, mandlji (mendule)… Številčni zalivi na otoku imajo vsak svojo zgodbo: nekatere so strmi in kamniti, nekateri so ravni in blago padajo do morja, nekateri so peskovni, nekateri skalnati, eni so globoki, drugi so plitvi. A vsi zalivi na otoku Murter nas vabijo, da jih obiščemo ter da uživamo v kristalno čistem morju. Pod vodo se odvija en drugi novi svet.

Podmorje okolice otoka Murter je polno številnih zanimivosti: jame, pečine, kanali ter tudi številnih posebnih živalskih in rastlinskih vrst, ki živijo samo v Jadranu.

otok murter - nova hiša
Stara kamnita hiša Murter

Zadovoljstvo na Otoku Murter

Stoletja so mnogi potniki iz morja in iz celine prihajali na Jadran in jadranske otoke. Nekateri od njih so vzljubili to področje in pričeli tukaj živeti. Turisti, ki so prihajali na Jadran, so našli tudi otok Murter (in naselja Betina, Tisno, Jezera, Murter).

Danes otok Murter  obiskujejo ljudje, ki so željni pravega dopusta, ki so ljubitelji narave in imajo radi čisto morje, pohodništvo, kolesarjenje ter športe povezane z morjem (potapljanje, jadranje in veslanje).

užitek na otok murter