VREME MURTER

Napoved za vreme Murter od Hidrometerološkega zavoda Hrvaške. Prepričaj se, kakšno je vreme, da boš lahko načrtoval svoje aktivnosti.

sonce - vreme murter

V r e m e  M u r t e r  

3 – dnevna napoved

K o r n a t i   

3 – dnevna napoved

Š i b e n i k    

7 – dnevna napoved

Popotniki, turisti, obiskovalci in seveda tudi domačini Dalmacije se lahko strinjajo, da je klimatski položaj in vreme Murter zelo ugoden. Za Otok Murter in njeno okolico je značilno sredozemsko podnebje. Tukaj so razmere ugodne in so brez posebnih ekstremnih klimatskih razmer. Tako je za celotno okolico ob srednjem delu Jadranskega morja (za vreme Zadar do vreme Split in seveda tudi vmes za vreme Murter) značilno, da obstaja pravilna razmejitev vseh štirih letnih obdobij: zima, pomlad, poletje in jesen.

Tako je že pred leti znanstvenik Vladimir Peter Koppen (ki je živel na prehodu v 20. stoletje) na podlagi dveh klimatskih elementov (temperatura zraka in padavine) celoten svet razdelil na 5 klimatskih področij z oznakami A do E. Za večino celotne Hrvaške je značilna zmerno topla deževna klima (oznaka C). Obalni in priobalni del Dalmacije pa je zaradi svojih značilnosti pri temperaturah in padavinah uvrščen (nanaša se torej na vreme Murter, Kornate in okoliške kraje Vodice, Zadar, Šibenik) v pas s tako imenovano »Sredozemsko klimo« (Cs).

Področje Murtera, Kornatov, Vodic ima zaradi svoje geografske lege zelo ugodno sredozemsko podnebje (klimo), za katero je značilno suho in toplo ter sončno poletje ter blaga in mila zima. Takšna sredozemska klima in vreme Murter nudi ugodne življenjske pogoje tokom celega leta. Otok Murter in njegovo vreme se lahko pohvali s povprečno celo 280 sončnih dni v letu, povprečna temperatura v avgustu znaša med 26 do 30 st. C, temperatura morja poleti pa doseže od 22 do 27 stopinj C.

Vetrovi in vreme Murter

Na Hrvaškem se pojavljajo različni vetrovi. Na Jadranu se tako največkrat pojavlja burja in jugo. Burja je najmočnejši veter, za katerega je značilnost, da je veter iz severovzhodne smeri in piha iz hladnega kopenskega dela. Burja ne piha enakomerno, temveč v udarih. Najpogostejša je burja pozimi, najmočnejša in tudi najbolj nevarna burja pa piha v velebitskem kanalu. Za vreme Murter ni značilno, da se pojavlja tako zelo močna burja kot v Kvarneru, se pa pojavlja.

Veter jugo piha iz južne strani. Njegova značilnost je, da je relativno topel in vlažen veter. Veter piha običajno direktno iz te smeri in je približno enake hitrosti. Valovi, ki nastajajo ob jugu so relativno veliki.

Vetrovi, ki se pojavljajo v Dalmaciji, imajo seveda tudi vpliv na vreme Murter. Ker pa je otok Murter blizu obale, relativno daleč od Velebita in relativno zaščiten z drugimi sosednimi otoki, je ta vpliv manjši.

Podatke za vreme Murter v živo lahko spremljate preko interneta na Live kamerah, prav tako pa se s stanjem in napovedmi seznanite na Accuweather Murter in podobnih internetnih straneh.