Murter Hrvaška

Murter Hrvaška – zelo znano naselje na znanem Dalmatinskem otoku

Naselje Murter Hrvaška je prvič omenjeno davnega leta 1273, kot Veliko selo (Velika vas). V današnjih dneh je to naselje z 2.000 prebivalci, ki domačinom, popotnikom in turistom nudi zelo veliko zadovoljstva. Ima obilo naravne in privlačne lepote.

Čisto in bistro morje, stari nasadi maslin (oljke), zalivi s prekrasnimi plažami ter zajetnimi borovimi gozdovi, ki v vročini nudijo prijetno senco, za značilnosti za Murter Hrvaška.

pogled Murter Hrvaska

Murter, prvič omenjen leta 1273

V neposredni bližini je naselje obdano z vrhom Raduč (128 m), ki je tudi najvišji vrh otoka, vrhom Gradina (62 m). Pod vrhom Gradina se nahaja, iz antične dobe, naselje Colentum.Naselje obdaja tudi vrh Sv. Rok (70 m), na katerem je zgrajena cerkev Sv. Roka. Murter Betina je naselje, ki je locirano v neposredni bližini vrha Gradine in marine.

Izhodišče za nepozabne izlete

Kornati

Kornati so pravi raj za izlete in obiske. Oglejte to lepoto narave in čistega morja.

Vodice

Mesto Vodice nudio lepoto, šumeje valov in vonj borovih gozdičkov.

Slapovi Krke

Prelepi kraji povezani z reko Krko in njeno lepoto. Prijetno boste presenečeni.

Šibenik

Mesto Šibenik si je potrebno ogledati in spoznati vse njene zanimivosti.

Naselje Murter je od svojega začetka, skozi zgodovino in vse do današnjih dni izgradilo zavidanja vredne visoke standarde delovnega, vaškega in kulturnega življenja. Za Murter Hrvaška so značilne avtentične, iz kamne izgrajene enostavne hiške, ozke uličice, kamniti zidovi z različnimi rožami in vzpenjalkami. To daje staremu delu naselja pridih neizmerne lepote in spomin za zgodovino naselja, kot je bil v daljni preteklosti.

pogled Murter Hrvaška

Mesto nudi bogato ponudbo nastanitev, tako v hotelih, penzionih, sobah in apartmaji Murter ob morju. Murter Hrvaška je znan po kampih v čistih borovih gozdovih ali med maslinami.

Na atraktivnih lokacijah lahko obiskovalci Murterja uživajo v tihih jutrih in večerih ali pa sončnemu zahodu s prečudovitim pogledom na Kornatsko otočje.

Je največje in najstarejše naselje na otoku. Imenujejo ga »metropola« Kornatov, saj so njegovi prebivalci od leta 1859 do 1896 postali lastniki skoraj vseh kornatskih in sosednjih otokov. Tako imajo domačini na Murterju v lasti vsaki 7 hrvaški otok.

Stari del naselja (imenovano v preteklosti tudi Veliko selo) se nahaja izpod hriba Raduč proti notranjosti, novejši del naselja pa je izgrajen na obali velikega razširjenega zaliva Hramina.

ulica Murtera
spomenik center Murter Hrvaška

Naselje Murter Hrvaška se je razširilo vse do zaliva Slanica, kjer se po mnogih pričanjih nahaja najlepša peščena plaža v Šibenski rivijeri. Znane so tudi vse ostale Murter plaže (Kosirina, Podvrške, Čigrađa in druge).

kamnita hisa murter Hrvaška
gostilnica murter