Čigrađa Murter

Čigrađa Murter je ena od najlepših murterskih plaž.

Plaža Čigrađa Murter je zelo priljubljena med turisti in domačini. Prav domačini iz Murterja so zelo pogosti obiskovalci te plaže Čigrada, saj jim nudi kopanje v čistem morju, nedotaknjeno naravo, obilo sence in urejeno plažo. Nekateri domačini imajo v uvali ob pomolu tudi svoje barke in ribiške čolne.

To je čudoviti zaliv na jugo zahodnem zunanjem delu otoka Murter. Umeščena je med plažo Slanica Murter in plažo Kosirina Murter. Plaža se nahaja na vhodu v mesto Murter, kjer iz glavne ceste zavijete na levo in se po hribu spustite do plaže. Plaža je v manjšem zalivu, kjer je tudi pomol. Na pomolu Čigrađa Murter, ki je širok in ščiti zaliv pred vetrovi se je možno tudi sončiti ali pa skakati v vodo.

Zaliv Čigrada je zelo lep, plaža je na levi in desni strani kamnita, v osrednjem delu pa je iz kamenčkov (manjši del je peščen). Senco na plaži dajejo mogočni borovci. Iz Čigrađa Murter se lahko sprehodite na desno stran zaliva. Ob obali boste prišli do naselja turističnih hiš in apartmajev in dalje celo do plaže Slanice. V kolikor pa boste iz zaliva želeli na levo stran, pa boste prišli do zaliva Male Doce. Pot v Male Doce se odvija ob morju, delno med borovci, delno po kamnih. Med potjo, kjer se je seveda možno tudi sončiti in kopati, lahko uživate ob prelepih razgledih.

Pomol za barke na Čigrađa Murter

Pogled na zaliv Čigrađa Murter

Ker v bližini Čigrađa Murter ni cest, avtomobilov in drugih onesnaževalcev, boste začutili in vonjali zares čisti zrak, ki vsebuje veliko negativnih ionov. Le ti nas silijo k pravilnemu in globokemu dihanju, krepijo naš imunski sistem ter zmanjšujejo depresijo in glavobol.

V kolikor boste v Čigrađi, boste lahko iz plaže v daljavi občudovali Nacionalni park Kornati. Čigrađa Murter je zaradi globokega zaliva zaščitena pred valovi, prav tako pa je zaščitena pred vetrovi. Veter burja vas, tudi če piha, ne bo motil.

Poglejte si galerijo iz Čigrade

V zalivu Čigrada je gostinska ponudba v restavraciji in ribarski hiši, kjer se lahko najeste morskih in drugih specialitet, lahko pa obiščete dobro obiskan nočni lokal. Zaradi mirnosti zaliva pred vetrovi ga poznajo jadralci, tako lahko v zalivu Čigrada običajno vidite veliko število zasidranih jadrnic, jaht in motornih čolnov.