slapovi krke

Izlet na slapove Krke

Krka je reka, zelo polna vode, ki je na nekaterih mestih izdolbla ozke, ponekod do 200 metrov globoke soteske. Področje, ki je veliko okoli 110 kvadratnih kilometrov, so leta 1985 razglasili za Narodni park KRKA.

V Narodni park Krka pridemo najlaže iz obalnega mesta Šibenik. Pot je dobro označena, tako se najprej peljemo po glavni cesti priti Drnišu in tam proti Skradinu. V Skradinu je moderna marina in odlično izhodišče za izlete po Krki.

Reka Krka izvira blizu mesta Knin. Od tam, pa do izliva blizu mesta Šibenik naredi približno 70 kilometrov poti. V tem času se spusti za več kot 300 metrov in pri tem izdeluje številne male in velike slapove. Na območju raste več kot 850 raznih vrst rastlin, med živalskimi vrstami pa jje veliko vrst rib, netopirjev ter več kot 220 različnih vrst ptic. Kot zanimivost je, da tukaj prebiva tudi kragulj, sokol, pa tudi divji golobi in slavčki.

Največji in najlepši slap na Krki se imenuje Skradinski buk, ki je visok 46 metrov, dolg 500 metrov ter širok 200 metrov. Na poti reke Krke je sedemnajst rečnih pregrad, preko katerih pada reka v slapu ter pri tem zelo glasno.

Približno 15 kilometrov višje proti severu je znani Roški slap. V nekaterih predelih, ki so jih izdolbli slapovi, se je mogoče tudi kopati v zelo čisti in turkizno modri vodi. Na izlet se lahko odpravite tudi z ladjico na otoček Visovac, na katerem stoji frančiškanski samostan iz 15. stoletja. V samostanu si lahko ogledate zbirko dragocenih knjig, listin in drugih predmetov.