Jezera Murter

Jezera Murter – najmanjše naselje na otoku

Jezera Murter so najmanjša od štirih naselij na otoku Murter (Tisno, Betina, Murter in Jezera). Zaradi naravnega položaja naselja le-to ni izpostavljeno močnim vetrovom, tako so Jezera idealna za pristanišče ladij.
Center naselja se v zalivu razprostira na severni strani, na južni strani zaliva pa se razprostira velika ACI marina. Marina je ena od največkrat nagrajenih in osveščenih navtičnih središč v tem delu Dalmacije.

Jezera naselje

Ime Jezera Murter prihaja iz dejstev, da se je ob močnem deževju na nepropustna tla zlivala deževnica in tako ustvarjala večja ali manjša jezerca.

Veliko število ribiških ladij je locirano v mestni luki, saj so Jezera poznana kot eden od najmočnejših srednje dalmatinskih ribiških centrov. Razen ribištva se domačini iz Jezer ukvarjajo tudi s turizmom. Glavna prednost, razen navtičnega turizma, je turistično naselje »Lovišča« oz »Jezera Village«, kjer so Murter Jezera apartmani.

V preteklosti so se jezerani ukvarjali z vinogradništvom, gojenjem oljk, živinorejo, poljedelstvom in ribištvom. Ker v Jezerih in okolici ni veliko obdelovalne zemlje, so se zelo posvetili dejavnostim, povezanim z morjem. Domačini so poznani kot zelo izkušeni pomorci in ribiči. Kljub temu, da je naselje najmanjše na otoku, imajo največje število ladij.

Jezera Murter uporabite kot izhodišče za nepozabne izlete

Kornati

Kornati so pravi raj za izlete in obiske. Oglejte to lepoto narave in čistega morja.

Šibenik

Mesto Šibenik si je potrebno ogledati in spoznati vse njene zanimivosti.

Slapovi Krke

Prelepi kraji povezani z reko Krko in njeno lepoto. Prijetno boste presenečeni.
Jezera Murter  cerkvica

Prvi podatki o naselju Jezer segajo v leto 1298 leto.

Po najdbah iz preteklosti je naselje Jezera Murter zelo staro. V okolici so nadene gomile z grobovi starodavnega plemena Liburna. Takšnih gomil neobičajnih oblik je v okolici veliko.

Posebej ohranjena in zanimiva je velika gomila, ki spominja na stožec oz. piramido in se imenuje »Pudarica«. Ime je dobila po po pudarih, ki so v preteklosti varovali okoliška polja.

Ime Jezera Murter prihaja iz dejstev, da se je ob močnem deževju na nepropustna tla zlivala deževnica in tako ustvarjala večja ali manjša jezerca.

Kornati iz Jazera Murter